Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

Savaşçı Varis - Cinda Williams Chima || Kitap Yorumu

21:13 Keiradaisy 2 Comments Category : , , , , , ,

savaşçı varis kitap


Savaşçı Vâris
Orijinal Adı: The Warrior Heir
Yazar: Cinda Williams Chima
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 415
Çevirmen: Uğur Emre Yürük

Arka Kapak;
kitap yorumGerçek dünya ile efsaneyi ayıran gizemli bir perdenin ardında, birbiriyle mücadele eden iki büyük hane... Büyüye ve onun gizli emanetine hükmetme savaşının ortasında kalan genç bir adam...

On altı yaşındaki Jack, Ohio'nun ufak bir kasabasında harika bir hayat sürmektedir. Onu lisedeki sınıf arkadaşlarından ayıran ise her gün almak zorunda olduğu ilaç ve göğsündeki büyük yara izidir. Jack bir gün ilacını almayı unuttuğunda aniden kendini hiç olmadığı kadar güçlü ve özgüvenli hisseder. Ancak gücüne hâkim olamayıp futbol seçmelerinde bir oyuncuyu öldürmesine ramak kalınca ürpertici gerçeği öğrenir: O aslında aramızda yaşayan büyülü insanların oluşturduğu gizli bir topluluğun, Weirlind'in üyesidir.
Bu topluluğun başında da birbiriyle rekabet halindeki Kızıl Gül ile Beyaz Gül Haneleri yer almaktadır ve güçlerinin kaynağı Oyun'dan gelmektedir. Savaşçıların ölümüne dövüştüğü bu turnuvada kazanan hane Weir'i yönetmektedir.

Ve Jack basit bir Weirlind üyesi olmadığını, aynı zamanda son savaşçılardan biri olduğunu, tam da iki hanenin turnuva için oyuncu aradığı bir zamanda öğrenecektir.


Şavaşçı Varis, tarihle ile kurgunun harmanladığı harika bir roman. Mantık çerçevesinde hepsi bir araya getirilmiş. Kitabın konusu Güller Savaşı üzerine oturtulmuş. Ben Güller Savaşının ne olduğunu  bilmiyordum, bu vesileyle de öğrenmiş oldum. Güller Savaşı; İngiliz tarihinde 1455-1485 yılları arasında gerçekleşen iç savaşmış. Savaşa bu adın verilmesinin nedeni, savaşa neden olan York Hanedanının armasının beyaz gül, Lancaster Hanedanının armasının üzerinde ise kırmızı gül olmasıymış. Kitabımızda bol bol Kırmızı ve Beyaz Güllerin isimlerini duyuyoruz. Tabii işin kurgu kısmı da var. RPG (Rol yapma oyunu) tarzı oyunları sevenleri oldukça mutlu edecek bir kitap. Savaşçılar, büyücüler, simyacılar, efsuncular, kahinler ve gücü olmayanlar yani Anaweirler var.

Bu yaratılan dünyada Weir soyundan gelen bir aile bulunuyor. Yukarıda saydığımız tüm özellikli kişiler bu aileden geliyorlar. İngiltere kökenli olan bu aile beşe ayrılmış ve her Weir üyesi varisi oldukları loncanın cevherini almak zorunda... Eğer savaşçı loncasından geliyorsa savaşçı cevheri taşıması lazım.

“Büyücüler neredeyse sonsuza dek yaşar. Ancak Savaşçılar... Savaşçılar genç ölürler, değil mi?”

Ana karakterimiz Jack’te işe bu durum farklı. Bebekken bir büyücü tarafından ona varisi olacağı cevher değil, savaçı cevheri veriliyor. Savaşçılar oldukça değerliler çünkü arenada  öldürüldüklerinden dolayı sayıları oldukça azalmış. Jack gibi biri ortaya çıkınca da iki hanedanda da olay yaratıyor. İki hanedan da Jack’in peşine düşüyor. Oysa Jack bunların hiçbirinden ilk başta haberdar değil. Ufak bir kasabada liseye gidiyor, arkadaşlarıyla takılıyor ve panik olan annesini üzmemek için ilacını hergün alıyor. Aksatmadan. Ta ki bir gün ilacını almayı unutana kadar.
Şimdi azcık spoilera giriyorum size ilk bölümü anlatarak. Bana tam olarak spoiler gibi. Eğer bu kısmı okumak istemiyorsanız direk spoiler bitti kısmına alalım sizi.

SPOILER

Savaşçı Varis kitabı, 1870 yılı ile başlıyor. Yer,  Coalton County, Ohio. Haziran ayı. Bölge Güllerin –komşuları onlara haydutlar diyor- saldırısına uğramış. Bu yüzden Lee ve ailesi bir süreliğine buradan uzaklaşmış, şimdi de geri dönmüşler. Güller, aileleri takip edip, Gümüş Ayı boyundan gelenleri avlıyorlarmış. İçlerinden yetenekli olanları ise takas için alıkoyuyorlarmış. Lee’nin efsuncu olan erkek kardeşini Lee daha küçükken alıp götürmüşler. Bu arada Lee’de büyücü cevherinin sözde işaretlerini sergiliyormuş.

“Genç adam gerçekten de en sonunda kendisinin ne olduğunu yürekten anlamıştı; o bir korkaktı.”

Lee havanın çok güzel olmasını mazeret bulup ona iş vermesinler diye erkenden evden sıvışıyor. Bu yüzden de abisi ve babasının öldürüldüğü sırada uzakta oluyor. Eve geri geldiğinde evin çoğu yanmış durumda, annesi şokta ve ablası kayıp. Lee kız kardeşinin saklı olabileceği yere gidiyor ama bu peşlerinde olan kişilerin dikkatini çekiyor ve yakalanıyorlar.

Aradan bir asırdan fazla zaman geçiyor. Jessamine adlı büyücü, Jack’i ameliyat ediyor. Bebek büyücü olması gerekirken cerrah olan bu kadın onu Weirlind yapıyor. Yani Savaşçı. Bunun başarıyla sonuçlanması ilebebeğin değerinin ne kadar arttığını fark ediyor. Onu alıp İngiltere’ye götürmeyi planlarken, bebeğin teyzesi Linda onu bu plandan vazgeçiriyor. Zamanı gelene kadar Jack’in kasabada kalmasına karar veriyorlar.

Tabii ki deneyin nasıl sonuç verdiğini görebilmesi yıllarını alacaktı. Eğer başarısız olursa önemli ölçüde vakit harcanmış olacaktı ancak başarılı olunması durumunda kazanılacak çok şey vardı. Belki de savaşçı kıtlığı son bulacaktı. Oyun için sınırsız yem tedarik etmek. Beyaz Gül ailesi için nihai zafer.

Aradan zaman geçiyor, Jack büyüyor. Her gün düzenli olarak kullanması gereken ilacını dalgınlığı yüzünden almayı unutuyor. Tamamen kendisinin hatası çünkü fazla elhamlı olan annesi ilacını unutmaması gerektiğini ona söylemişti. Jack bazı nedenlerden dolayı da eve geri dönmemeyi seçiyor. İlacı almaması onu kötü hissettirmeyip daha önce hiç olmadığı kadar canlı hissetmesini sağlıyor. O kadar canlı ki futbol oynarken üstüne gelen çocuğu daha dokunmadan kaleye fırlatıyor...

SPOILER BİTTİ

Normalde kitapların isimleri kapakta üst kısımda olur ya, bu kitapta yan kısmına yazmışlar. Çok hoşuma gitti. Kitaba çok farklı bir hava katmış. Kitabın önünü yan tarafa çevirdiğinizde hem kitabın ismini hem de yazarın ismini rahatlıkla okuyabiliyorsunuz. Kitabı açtığınızda da durum aynı. Sayfa numaraları altta değil, sayfanın yan kısımlarında. Çok yaratıcı.

Kitabın kapağı sade, güzel. Parmağınızı üstünde gezdirdiğinizde yazıları ve kılıcı hissedebiliyorsunuz. Kabartma baskı mı deniyor ki buna? Her neyse benimki de böyle bir fantezi işte hoşuma gidiyor.

Kitabın dili betimlemeliydi. Yerleri, karakterleri gözünüzde canlandırabiliyorsunuz. Betimlemeler sıkmıyor, sizi daha çok kitaba bağlıyor. Çok fazla karakter olmasına rağmen karıştırmıyorsunuz.

Kesinlikle alıp okumanız gereken bir kitap! Tavsiye ederim.







RELATED POSTS

2 yorum

  1. Merhaba, Weir soyadlı bir aile yok. Ejderha Vâris kitabında Weirlerin geçmişini daha iyi öğreneceksiniz zaten. "Weir", içlerinde Weircevheri bulunan ve Ejderhakalbi denen bir kristale bağlı, özel güçlere sahip insanlara (savaşçı, büyücü, simyacı, efsuncu ve kâhinlere) verilen bir isim. Spoiler vermek istemediğim için açıklamıyorum. Sadece o kısmı düzeltmek istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soyundan gelen yazacağıma soyadı yazmışım kusura bakmayın o arada telefondan yazmıştım bu yorumu düzeltmelerde hata olabiliyor bunun dışında bunları ben de biliyorum ancak ilerlemeden kitap hakkında bir şey söylememeyi tercih ederim bazı insanlar bunu bile spoiler olarak kabul edebiliyorlar ilk bölümü bile spoiler olarak anlattım yine de teşekkür ederim :)

      Sil