Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

Kitap: Demir Adam \\ Grimm Kardeşler

17:37 Keiradaisy 0 Comments Category : , , ,

demir adam


Grimm Kardeşlerin masallarından biri olan Demir Adam kitabı aslında anneme ait. Çocukluk yıllarında okuduğu bu mini minnacık kitap uzun zamandır benim rafımda duruyordu. Seneler önce okuduğum ve ufaklığından dolayı rafların arasında kaybolan bu kitabı Okuma Şenliği sayesinde bir kez daha okumuş oldum. (Kitap 3. Basım 1971)

Kütüphanemde durduğu için çok şanslıyım çünkü taşınırken yokluğumu fırsat bilen annem bütün masal kitaplarımı – bunlara üç boyutlu, ciltli masal kitapları da dahil – başkalarına vermiş. Bir raf dolusu çocukluk hatıralarımın verilmesini ve içime nasıl oturduğunu da bu yazıda okumuş oldunuz. Dergilerimden bahsetmiyorum bile!

“Vahşi adamın vücudu paslı demir rengindeydi, uzun saçları ise dizlerine kadar iniyordu.”

Vahşi bir adamın ormanda olduğu haberi üzerine gözü pek iki avcı gidip Demir Adam’ı yakalıyorlar. Kral bu adamı bahçedeki kafese koymakla kalmıyor, yanına kim yaklaşırsa da idam cezasına çarptırılacağını söylüyor.




Kralın oğlu altın topuyla (altına dikkat) oyun oynarken bu top kaçıp Demir Adam’ın kafesine gidiyor. Topunu isteyen çocuk geriye ne kaa ekmek o kaa köfte lafını alıyor geri (bugün tarih dersinde kulağıma çarpan ilginç cümlelerden biri. Çocuğa kafesi açarsa anca ona topunu geri vereceğini söylüyor. İlk başta dirense de çocuk aklı dayanamayıp kafesi açıyor. Tabii Demir Adam yerinde durmuyor yapıştırıyor lafı O.O tamam şakaydı bu. Kaçıp gidiyor adam, çocuk arkasından bağırınca da (babam beni döverrrrr getttmeeeee) geri gelip çocuğu kaptığı gibi kaçmaya devam ediyor.

demir adamÇocuğa benimle kalabilirsin diyen Demir Adam, bu ufaklığa da görev vermeyi ihmal etmiyor. Düşünmüyor ki çocuğun aklı havada, geldi kapını bile açtı. Altın göle hiçbir şeyin yaklaşmamasından görevlisin diyor. Tabii çocuk onu dinlemiyor ve bir kaza sonucu saçları altın rengine bürünüyor. Kızan Demir Adam çocuğa burada kalamayacağını söyleyip onu yolluyor. Eğer bir şeye ihtiyacın olursa ben buradayım diyor.

Çocuk  gidiyor bir krallığın sarayında yer buluyor kendine. Gerisi klasik şeyler. Bahçede çalışırken prenses prensi görür, saçlarının altın rengine hasta olur, çocuk Demir Adam’ın yardımıyla Kral’ı kurtarır, çocuğun daha sonradan kurtaran kişi olduğu ortaya çıkar, prens prensesle evlenmek ister (bak daha hiç konuşmadılar  adam gibi) kız hemen teklife atlar, çocuğun ailesi de gelir veee happy ever after…

Bir süre sonra masalı suratımı ekşite ekşite okudum. Masallarda sadece varlıklı insanlar mutlu olur olayı ve yüzeyselliğin önemi üst seviyelerde yer alıyor. Bunu fark etmeyen yoktur herhalde. İlla bir prens bulmamız lazım! Hemen evlenmemiz lazım… Masalları orijinal halleriyle (bilmiyorsanız okumanızı tavsiye ederim, bunun üzerine ödev bile hazırladım) bıraksalarmış belki de herkese daha hayırlı olurmuş. Hoş onlar da pek çocuklara okutulacak şeyler değil ama neyse.


Belki de annemin kitapları vermesi iyi olmuştur yoksa dayanamayıp okudukça sinir olabilirdim. (Her masal için konuşmuyorum tabii ki)

RELATED POSTS

0 yorum